Zelfliefde is het antwoord tot een fijner leven

Zelfliefde. Een onderwerp waar veel mensen het niet openlijk over durven te hebben. Het wordt vaak bestempeld als egoïsme, terwijl iedereen dit wel nodig heeft (tot op zekere hoogte). Als we dit niet zouden hebben, dan zijn we de deurmat van anderen. Sterker nog, dan leven we iemand anders z’n leven, want dan Zijn we niet, maar staan zo afgesteld op de buitenwereld dat het een toneelstuk is. Een overlevingsmechanisme om op een punt te komen dat je denkt.. wat ben ik toch aan het doen? Wie ben ik nou werkelijk?

Van het weekend, bij de live dagen van het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol, kreeg ik een mooi inzicht. Er was een familieopstelling op het podium over de familie-lijn. Dat als je systeem/jij op slot gaat door moeilijkheden dat je dan automatisch weer goedkeuring vraagt aan je ouders. Dat als je in angst vervalt of verdriet je weer antwoord wilt van je ouders, in de kind-rol vervalt.

Wat je dan nodig hebt, is dat je je zelfbeeld herpakt en weet dat het nu anders kan. Eenzaam is eigenlijk 1-samen. Jij met alle ouders achter je. Wat zij hebben kunnen geven, hebben ze gegeven. En wat je mist mag je aan jezelf geven. Zelfliefde is dan het antwoord. Het einde van het gevangenschap en het begin van vrijheid. In vrede met jezelf zijn zonder goedkeuring van anderen.

Wanneer je het ergens moeilijk mee hebt, geef jezelf dan liefde en alles wat je nog meer verlangt. Jij bent het waard en niemand hoeft dat te bevestigen behalve jij zelf. Daar ligt de kracht.

Het liefhebben van iets of iemand is in vrijheid aanschouwen en vanuit liefde waarderen. Mensen beschouwen het vaak als liefHEBBEN waardoor ze zich vastklampen aan of bevestiging nodig hebben van iemand voor henZELF. In andere woorden: het ego zoekt het antwoord of je goed of fout bent om als invulling te gebruiken. Als het je van je stuk brengt wanneer het niet terug komt, voert het ego de boventoon. Wanneer je er gewoon naar kunt kijken zonder het te willen hebben en het vanuit vrijheid kunt delen, leef je vanuit je hart. Liefde heb je niet (buiten naar binnen) maar liefde ben je (binnen naar buiten).

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *