Wie goed doet, goed ontmoet

Van de week deelde ik een prachtig filmpje over wat je het beste voor jezelf kunt doen waaronder een tip zoals je niet meer te vergelijken met anderen en dat je niet perfect hoeft te zijn. Ik kreeg hier vele mooie reacties op via privé berichtjes maar ook opmerking zoals “makkelijker gezegd dan gedaan” en “ik weet het wel maar blijf terugvallen in dit gedrag”. Vooral de laatste opmerking is er een die ik vaker voorbij zie komen, maar ook in coaching terug krijg. Wat is er dan zo hardnekkig dat je bewustzijn je in de steek laat en terug valt in oud gedrag? Het antwoord zit hem in de emoties, het handelen en het gedrag naar jezelf toe.

Heel veel mensen zijn op zoek naar een verandering maar weten vaak niet waar het te zoeken. Mensen komen bij mij wanneer er een probleem is, maar steeds meer mensen komen wanneer er iets knaagt bij ze, ze kunnen er geen vinger op leggen, maar er is iets. Heel mooi vind ik dat. Het betekent namelijk dat je van binnenuit naar buiten probeert te breken. Hier ontbreken vaak dan nog de emoties, het handelen en gedrag, maar dat kan ik je met een paar simpele stappen leren. Het gaat er namelijk om hoe jij met jezelf omgaat.

Het is me niet onbekend dat ook de mensen in mijn omgeving transformeren maar dan toch blijven steken op een bepaald niveau. Ik kan ze het niet kwalijk nemen omdat dit vaak het enige is dat ze kennen en al het onbekende is eng. Slechts een enkeling komt er op eigen kracht achter dat het gaat om het bewustzijnsniveau en het weten wat hen naar beneden houdt. Ze leren in een zeer korte periode wat er nodig is om wel verder te kunnen. De mensen die dat niet kunnen, lijden aan een tekort aan bewustzijnsontwikkeling. En die komen dan vervolgens weer bij mij gezien ik in bewustzijnsontwikkeling coach. Dit onderwerp is gerelateerd aan de verbinding met jezelf.

“Wie goed doet, goed ontmoet” zei mijn moeder altijd. En dat betekent niet zozeer alleen voor de buitenwereld. Als jij jezelf goed behandelt, dan heeft een ander daar ook minder vat op. Als je dichtbij jezelf blijft, heb je minder van de buitenwereld nodig. Laat staan dat je iets nodig hebt om “verder” te komen. Het antwoord ligt in jezelf verborgen. Hoe kom je hierbij? Luisteren. Geeft de situatie bepaalde gedachtes, luister dan goed. Het zijn momenten die jouw aandacht vragen waar je nog aan kunt werken.
Waar ik jaren last van had, was dat ik bevestiging zocht of ik het goed genoeg deed. Net of ik mezelf telkens afkeurde en dan goedkeuring nodig had van de buitenwereld. Ik leek die vraag zelf niet te kunnen beantwoorden of ik goed genoeg was. Nu ik dit wel kan, komen er geen situaties meer voor dat ik bevestiging nodig heb. Ik heb het tenslotte al, van mezelf.

Mensen die me proberen te porren, steken, op wat van manier dan ook hebben geen vat. Ik weet dan dat zij nog op een niveau leven die dat soort manieren toe laat, en zichzelf dat ook toelaten – onbewust. Het vervelende is echter dat je het pas kan zien, wanneer je bewust wordt van je eigen handelen.

“We only need to make one decision in life and that is the one between fear and love.”

Iemand die wil groeien, verder wil komen in wat dan ook, moet in reine komen, zichzelf en anderen vergeven voor wat er is voorgevallen, compassie tonen naar wat niet meteen lukt, accepteren wat er is en vanuit liefde leven voor zichzelf en anderen. Wanneer je jezelf bent en hier gelukkig mee kunt zijn, ben je klaar voor het volgende niveau wat dit dan ook maar mag zijn. Iedereen wil groeien, iedereen wil van betekenis zijn. Wat doe jij jezelf aan, wat laat jij jezelf toe?

Liefs Stephanie

One thought on “Wie goed doet, goed ontmoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *