Wat wil ik echt (niet)?

De dag begon al heftig. Ik werd wakker alsof ik maar even in was gedommeld. De droom die ik had, leek zo echt dat ik niet het idee had gehad dat ik een nacht had geslapen. Ik werd in een waas wakker en volgde zo m’n weg naar het werk. Ook daar had ik deze week even een tegenslag. En of dat niet genoeg was, heb ik privé ook een beslissing moeten maken die me niet in de koude kleren is gaan zitten. Toch ben ik weer een stukje wijzer dan vorige week. Ik heb namelijk elke keer mezelf de vraag gesteld “wat wil ik (niet)? Dit is een essentiële vraag die kan helpen bij een keuze maken in moeilijke situaties.

“You can’t say yes to anything, until you can say no to something.”

Deze oneliner hing al een tijdje op mijn notitiebord. Ik hoorde Gabby Bernstein het zeggen tijdens een van haar meditaties. Een oneliner om over na te denken. Dus besloot ik hem op te schrijven en op het bord te plakken zodat ik hem regelmatig zou zien. Ja, ik zag hem wel, maar ik begreep hem nog niet. Tot deze week. Ik heb werkelijk in de situaties bepaald wat ik niet (meer) wilde en er dus “nee” tegen gezegd. En plots weet ik ook wat ik wel wil. Net of er een schakelaar om is gezet, in m’n hoofd. Ontzettend krachtige energie! Ergens wist ik het wel, maar was het weggestopt alsof het niet zoveel betekende.

Maar het betekende juist heel veel, alleen ik zei elke keer van “ach we zien wel” of ik bleef er vaag over doen. Daarmee vertroebelde ook mijn zicht, op wat ik wel wilde. Eigenlijk, nu die schakelaar om is, kies ik 100% voor wat ik wil. Ik kies dus 100% voor mezelf.

En dit betekent nog zoveel meer. Dat ik nu weet wat ik absoluut niet wil en dus heel graag wel wil, zegt ook iets over de relatie met mijzelf. En dus ook de relatie met werk, vrienden en familie. Het is zoveel meer dan alleen een antwoord geven op een vraag.

Ik koos ervoor om me niet meer te laten meeslepen door wat anderen zien als het beste voor mij. Hoezo weten anderen dit beter dan ik? Ik ken mezelf toch het beste? Ik kies ervoor om zelf aan te geven wat ik het fijnst vind.

Ik koos ervoor dat ik geen relatie meer wil met mensen waarbij liefde een voorwaarde is. Je hoeft me niet als een koningin te beschouwen, je hoeft niet dingen te laten of me anders te behandelen. Ik kies voor onvoorwaardelijke liefde en geluk. Net zoals ik dit aan mezelf geef en anderen.

Ik koos ervoor om niet de vanzelfsprekendheid te laten gelden. Het wordt al gauw een gewoonte wanneer je mensen om je heen hebt en zij er altijd voor je zijn. Maar aan alles komt een eind. Dat weet ik maar nu nog niet. Ik kies ervoor om mijn gezicht vaak te laten zien aan mensen die veel voor mij betekenen.

Wanneer je dit onder de knie hebt, heb je een betere graadmeter in huis dan voorheen. Je hebt het helemaal goed als je alleen voor het beste gaat, maar dan is “nee” zeggen nog belangrijker omdat je in de positie kan komen dat goed, best goed is, maar niet is wat je werkelijk wilt. Dus stel jezelf de vraag in moeilijke situaties, bij vragen waar je niet zo 1 2 3 een antwoord op hebt, wat wil ik nou echt (heeeeeeel graag, vanuit het diepst van mijn hart)?

En wanneer je 100% voor jezelf kiest, heb je ook een betere graadmeter om te zien of een ander ook 100% voor jou kiest. Alles begint bij jezelf, dus ook die mooiere wereld.

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *