Vrijheid: voor jezelf kiezen

Liber sum. I am free. Volkomen vrijheid. Fijn he? Niets dat je van je stuk brengt, een leeg midden. Kiezen voor wat je een goed gevoel geeft.. ja dat is lastig. Hoezo lastig? Je kiest ervoor of niet. Je kiest voor jezelf of niet.

Waarom ga je nog met die vriendin om die al je energie weg slurpt, help jij je zus met wat dingen terwijl ze niet 1 keer wat voor jou wil doen of elke zondag bij je ouders op bezoek terwijl je er elke keer met ruzie weggaat? Waarom doe je dit? Waar luister je dan naar? Je weet het van te voren al en toch geef je ze elke keer weer een kans. Wie bepaalt dit? Je gedachten geven aan dat het vanzelf beter gaat? Dat je niet zo moet zeuren of dat je jezelf niet boven een ander mag verkiezen? Says who? Jij maakt de keuze, niemand anders.

Het zijn je gedachten die je vertellen wat wel of niet kan ongeacht of het klopt of niet. Je gedachten gaan 24/7 door. Je gedachten zijn maar gedachten. Wat weerhoudt je om voor jezelf te kiezen? Is het onmogelijk een afspraak af te zeggen wanneer het niet uitkomt of aan te geven dat jij niet goed voelt door iemand’s gedrag. Kies eens voor jezelf om niet af te spreken, om aan te geven dat het niet goed voelt, om te zeggen dat je niet kunt om jezelf rust te gunnen. En wacht wat er gebeurt.

Ik heb voor mezelf gekozen. Ik ben altijd bezig met een ander. Als zij zich maar goed voelt, of hij, m’n ouders, m’n broer.. soms ook nog ten koste van mezelf want ik zie het goede in iemand. Als dat niet strookt met het gedrag, dan zou de keuze niet zo moeilijk moeten zijn. Dus ik maakte de keuze en liet even bezinken dat dit best goed voelt. Totale vrijheid. En dat geeft ook mogelijkheden, een heldere visie, rust om het opnieuw te bekijken. Om bijvoorbeeld de relatie of verbinding anders te schalen. Ook geeft het de ander de kans om te reageren dan wel om dichter tot elkaar te komen of om een stapje terug te doen.

Nu vind ik wel dat je respectvol naar elkaar moet blijven en vanuit gevoel de ander uitleggen waarom. Als het goede vrienden zijn, mensen die je kennen, mensen die je (willen) begrijpen, dan kan je de afspraak verzetten en een goed gesprek hebben met elkaar zonder dat de wereld vergaat. Gebeurt dat wel, dan zegt dat meer over hen dan over jou. Maak jouw wereld een stukje mooier en kies wat vaker voor die vrijheid, het is een stapje dichterbij jezelf.

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *