Verstand & gevoel: het één kan niet zonder het ander

Voor de gevoelsmens die het soms even niet meer voelt.

Soms…dan moeten we wel.
Soms…dan is het even niet makkelijk.
Soms…moeten we een afslag nemen die we niet willen.
Soms…moeten we weer even met beide benen op de grond komen te staan.
Soms moeten we ons verstand gebruiken om ons gevoel te beschermen. Luister dan maar heel even.

Het is zo lastig als er een kink in de kabel komt. Met veel geduld krijg je die er vaak wel weer uit, maar wat als het gevoel iets heel anders zegt? Dat het niet meer te repareren valt? Dat het niet langer goed voelt om met die kabel te werken? Met welke oplossing komt je verstand dan? Weg gooien? Struisvogeltechniek? Trotseer je het? Maak je een keuze? Wat doe je als het gevoelsmatig niet goed zit?

Gevoel, we vertrouwen er compleet op. In deze soms eenzijdige wereld waarbij het merendeel van de mensen vanuit de geest wordt geleefd, is het lastig te leven op hartniveau. Maar zonder de geest kan er niet geleefd worden; je bewustwording, je persoonlijkheid. Zie het als een soort van fundament waar je op mag leunen.

Wanneer gevoel en verstand in balans zijn, is intuïtie het kompas. Ook bij lastige situaties weet zij de weg. Maar wanneer het gevoel wordt gekwetst, is het alsof de wijzer niet meer weet wat te kiezen. Links of rechts, of niets, in rondjes draaien om maar geen uitweg te hoeven zoeken. Dan is het fijn ergens op terug te kunnen vallen.

Je weet namelijk altijd een basis te geven aan jouw gevoel alsof het gegraveerd is in je verstand. Dit wil ik wel, dit niet. Dit voelt goed en dit niet. Wanneer de wijzers even niet meer werken, val je terug op wat je weet. Het gezonde verstand noemt men dit ook wel. Het is jouw fundament. Wanneer het gevoel niet meer goed zit, moet je een keuze maken. Je verstand beschermd je gevoel. Luister goed hier naar en wees ook eerlijk. 

Wil ik de huidige verbinding (relatie, werk, auto, ) echt wel houden?
Zijn er nog andere mogelijkheden om hiermee om te gaan?
Is er iets wat ik kan doen om dit te veranderen?
Zal dit op langetermijn ook werken?

Zorg dat de energie kan blijven stromen wanneer je in een situatie beland die antwoord nodig heeft om verder te kunnen. Dit doe je door naar een positieve oplossing te zoeken. Vanuit die positie kan je beter een keuze maken.

Ook onbewuste gevoelens worden opgeslagen. Dit zorgt voor bepaalde situaties. Wanneeer je in staat bent deze signalen te zien, wordt je als het ware de oplossing op een presenteerblaadje aangereikt. Vaak zegt het namelijk iets over wat je zelf belangrijk vindt of waar je zelf nog wat te leren hebt. Alles wat je geeft en neemt, is een energie vanuit jezelf die meegaat in een stroming en komt op een bepaald moment terug. Staat jouw kompas dan nog in de juiste richting?

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *