Ruimte maken

‘Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander’. Heather Plett schreef een artikel over holding space wat is dat je ruimte maakt in de vorm van bijstaan zonder betutteling.

Het betekent dat we bereid zijn met mensen mee te lopen op de weg die zij gaan, zonder hen te beoordelen of te veroordelen, zonder ze het gevoel te geven dat ze niet goed genoeg zijn, zonder te proberen de boel voor hen op te lossen, of het eindresultaat te beïnvloeden. Als we ruimte maken voor anderen openen we ons hart, bieden we onvoorwaardelijke steun en laten we oordeel en controlebehoefte los.

Als je op die manier helpt, gun je de ander zijn eigen intuïtie en wijsheid. Je overspoelt hem niet met informatie en je neemt hem niet de touwtjes uit handen; je laat hem in zijn eigen waarde en zijn eigen kracht. Je gunt de ander zijn emoties, hoe ingewikkeld ook, en creëert een sfeer waarin het ook veilig is voor die ander om te falen en te stuntelen. En dit alles zou je dus allereerst voor jezelf moeten doen. Zo doe je dit:

  • Geef jezelf toestemming om je intuïtie te vertrouwen.
  • Geef jezelf alleen maar de informatie die je nodig hebt en meer niet.
  • Laat niemand je kracht afpakken en maak het veilig voor jezelf om te falen.
  • Help jezelf met vriendelijkheid en zachtheid.
  • Geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt, ook tegenstrijdige of ongemakkelijke gevoelens.
  • En geef jezelf de ruimte om je eigen oplossing te bedenken, die misschien heel anders is dan wat anderen zouden bedenken voor jou, maar die wel precies bij jou past.

Liefs Stephanie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *