Opstellingenwerk

Het gevoel verwoord  & gehoord

Dé methode om te leren voelen – het hoofd voorbij

Bizar & Bijzonder

In mijn praktijk gebruik ik deze methode voornamelijk voor het verkrijgen van antwoorden die het hoofd voorbij gaan. Hiervoor doe ik tafelopstellingen, 1-op-1 opstellingen maar ook familieopstellingen. Alleen voor laatstgenoemde is er een groep nodig. 

Dit is de meest voorkomende variant dat therapeutisch wordt ingezet om een verstoord of verstrikt systeem (gezin van herkomst) inzichtelijk te maken en waar mogelijk te herstellen. 

Bij het doen van een opstelling is het niet meer dan dat er mensen in het veld staan hun gevoel te verwoorden. Elke persoon kan gevraagd worden om iets of iemand te representeren.

Een vorige keer nam ik mijn schoonzus mee zodat ze er bekend mee kon raken. Ze werd de eerste opstelling al gevraagd en zei ook eerst nee, want ik weet niet hoe het moet. Dat is juist het mooie; je hoeft het niet van te voren te bedenken. Je gaat staan waar je voelt dat je moet staan of dat je plek is en verwoordt als je wordt gevraagd wat er op dat moment naar voren komt. Meer is het niet. Dát maakt het bizar en bijzonder.

Vaak krijg ik terug dat er dingen worden gezegd die een familielid ook altijd zei. Of dat iemand op een bepaalde manier staat of doet precies zoals dat familielid ook deed. Niemand kent de familie, en al kent iemand ze wel, dan is het beter dat degene niet iemand representeert. Iedereen gaat er blanco in en verwoord wat die voelt.

Dat betekent ook dat alle representanten niets hoeven te weten van de verhalen, situaties of de problemen. Energiewerk is het, waarbij iedereen een vertrouwensband heeft om de inzichten mee naar huis te nemen maar de verhalen blijven in de ruimte.
Niemand wordt beoordeeld.
Niemand wordt raar aangekeken.
Niemand wordt iets gevonden anders dan moedig.
Iedereen heelt iets in zichzelf en is daarvoor de vraagsteller dankbaar. Dat maakt het dankbaar werk en tevens een gratis therapie sessie voor jezelf. 

Mijn Ervaringen

Vanaf december 2014 ben ik representant bij familie- en organisatieopstellingen die door mijn coach begeleid werden. Ik kwam er mee in aanraking omdat ik een vraag had namelijk: waarom word ik niet geaccepteerd zoals ik ben? Ik zag in de opstelling dat de oorlog een behoorlijke stempel op mijn ouders had gedrukt en ik als gevoelig meisje niets begreep van de dingen die er gebeurden, omdat er bijna niet werd gepraat en ik wel van alles voelde. Ik dacht dat het aan mij lag (onveilig) en sloot m’n gevoel af (overleving). Ik raakte zovaak ziek dat ik de tel kwijt ben, zelfs tot kanker aan toe. 

In 2019 besloot ik zelf de opleiding tot begeleider te doen waarbij ik bij het doen van een opstelling er achter ben gekomen dat ik een alleengeboren tweeling ben. Mijn beide ouders wisten dit niet. De puzzelstukjes vielen op de plek en kon ik het leven anders bekijken. De gebeurtenissen waren niets anders dan reflecties van mijn overleving.

Voor jou kan ik hetzelfde betekenen. Een opstelling brengt je de waarheid in energie; de andere kant van het verhaal dat niet verteld of aangesproken wordt, maar er wel degelijk bij hoort.

Wat cliënten zeggen