Opstellingen

Een opstelling doen is een manier om beter in balans te komen, positieve gedachtes te krijgen en je geest te verruimen zodat jij een fijner leven kunt vormen. Het gaat niet vanzelf. Als je voelt dat je ergens in vast loopt, een (herhaaldelijk) probleem hebt of je emoties hoog oplopen, dan is dit een teken dat er actie nodig is van jou. Ook bij vragen gerelateerd aan ouders of je broers of zussen, maakt een opstelling veel duidelijk. 

Het is een methode waar ik samen met jou kijk naar het familiesysteem waar jij uit voort komt of organisatiesysteem waar jij mee te maken hebt. Deze manier geeft inzicht in de relaties, gedrag, patronen, belemmeringen, geheimen, spanningen en conflicten binnen de familie of een organisatie en is als het ware het antwoord (oorzaak) op het probleem wat zicht nu bij jou aandient (gevolg). 

Een opstelling helpt bij:

 • Weten waarom je het leven leidde en wat je nu anders kunt doen.
 • Je eigen plek innemen en daarmee je authenticiteit durven te laten zien.
 • Leren omgaan met emoties en hoe deze om te zetten in positiviteit
 • Het verwerken van verlies van je ouders voor je 27e jaar
 • Overkomen van ziekte, lichamelijke klachten of er beter mee leren omgaan
 • Overkomen van depressie of er beter mee leren omgaan
 • Minder persoonlijk maken van wat andere mensen doen en werkgerelateerde zaken
 • Leren van moeilijk keuzes maken
 • Meer moed en zelfvertrouwen krijgen
 • Overkomen van een scheiding en hoe je je leven weer oppakt
 • Overkomen van overspannenheid of verveelheid
 • Grenzen aangeven
 • Meer rust en balans te vinden
 • Beter samen te werken
 • Versterken van je relaties
 • Stoppen met twijfelen en piekeren
 • Verbeteren van je algehele zelfbeeld en gezondheid dat zich uit in beter slapen, betere zelfzorg, milder en in verbinding met jezelf en anderen.

Recensie

Ik was positief verbaasd dat de reprsentant van mijn vader, die mijn familie niet kent en geen weet had van de situatie, exact hetzelfde kon zeggen als hem en ook nog hetzelfde stond. Bij mij werd direct duidelijk dat ik het gat in het systeem had gedicht en mijn plek als kind had verruild. Na jaren therapie is dit nog nooit naar voren gekomen en nu in 1 keer helder. Ik voel me bevrijd!

Recensie

Ik geloofde echt niet in dat zweverige gedoe maar ik liep er tegenaan dat ik continu het gevoel had te worden verlaten. ik begreep het niet, ook niet na therapie. Ik hoorde wat de man zei maar kon me het niet voorstellen. Toch maar een opstelling gaan doen en het werd me al snel duidelijk dat toen mijn vader overleed ik het systeem ben gaan dragen. Al het gedoe ben ik op me gaan nemen. Ik voelde me verantwoordelijk. Vervogens droeg ik ook alles in m’n relatie en dat liep stuk. Nu ik het kon zien, kon ik het voelen. Ik vond het heel bijzonder dat iemand die geen weet had van de situatie het zo helder kon laten zien. Ik ben werkelijk versteld van deze manier van coachen. 

Recensie

Het contact met mijn moeder was moeizaam. Onze band liep niet lekker en het zat me al jaren dwars. Ik ging een opstelling doen waarom ik niet gezien werd door mijn moeder. Na de opstelling ontving ik een berichtje van haar: “ik houd van je lieve dochter.” Nog nooit had ze zoiets gedaan! Ik merkte meteen hoe krachtig de energie was waarmee we werkten en hoe deze doorwerkte ook nog na die tijd. De band met m’n moeder is enorm verbeterd doordat ik begreep wat er gebeurd was en waar het mis was gegaan.

Eigen ervaring

Vanaf december 2014 ben ik representant bij familie- en organisatieopstellingen die door mijn coach begeleid worden. Ik kwam er mee in aanraking omdat ik een vraag had namelijk: waarom word ik niet geaccepteerd zoals ik ben? Ik zag in de opstelling dat de oorlog een behoorlijke stempel op mijn ouders had gedrukt en ik als gevoelig meisje niets begreep van de dingen die er gebeurden, omdat er bijna niet werd gepraat en ik wel van alles voelde. Ik dacht dat het aan mij lag (onveilig) en sloot m’n gevoel af (overleving). 

Dit leidde tot verschillende klachten op jonge leeftijd, 10 jaar gepest worden en vechten tegen kanker op m’n 23e jaar. Ik ging letterlijk dood van binnen omdat ik een overlevingsmechanisme had aangenomen. Dat is een onbewust proces en daarom is het zo belangrijk dat je bij het vastlopen of het hebben van problemen gaat kijken naar welk verhaal er werkelijk gaande was ipv het verhaal dat je had aangenomen als kind ( = tm 27 jaar). Op mijn 31e jaar kon ik eindelijk begrijpen waarom al die dingen gebeurd waren.

Nu heb ik zelf de opleiding tot begeleider gedaan en ben ik er met een opstelling van de kinderlijn achtergekomen dat ik een alleengeboren tweeling ben. Een trauma van de ergste soort. Opeens begrijp ik mijn natuurlijke interesse in het welzijn van anderen en het altijd willen zorgen voor het beste resultaat.

Bizar & bijzonder

Vorige keer nam ik mijn schoonzus mee om er bekend mee te raken. Ze werd de eerste opstelling al gevraagd en zei ook eerst nee, want ik weet niet hoe het moet. Dat is juist het mooie; je hoeft het niet van te voren te bedenken. Je gaat staan waar je voelt dat je moet staan of denkt dat je plek is en verwoordt als je wordt gevraagd wat er op dat moment naar voren komt. Meer is het niet. Dát maakt het bizar en bijzonder.

Voordat een opstelling zal plaatsvinden, zal de vraagsteller (de cliënt) de vraag uitspreken en mensen vragen voor de familieleden. Het gaat er niet om of er iemand op lijkt. Man of vrouw maakt ook niet uit omdat ieder beide energieën heeft. Er worden mensen gevraagd iemand te representeren en je mag ook ‘nee’ zeggen.

Vaak krijgen we terug dat er dingen worden gezegd die een familielid ook altijd zei. Of dat iemand op een bepaalde manier staat of doet precies zoals dat familielid ook deed. Niemand kent de familie, en al kent iemand ze wel, dan is het beter dat degene niet iemand representeert. Iedereen gaat er blanco in en verwoord wat die voelt.

Dat betekent ook dat alle representanten niets hoeven te weten van de verhalen, situaties of de problemen. De vraag moet duidelijk zijn en dan zal het systeem de gaten laten zien middels de representanten. Energiewerk is het, waarbij iedereen een vertrouwensband heeft om de inzichten mee naar huis te nemen maar de verhalen blijven in de ruimte.
Niemand wordt beoordeeld.
Niemand wordt raar aangekeken.
Niemand wordt iets gevonden anders dan moedig.
Iedereen heelt iets in zichzelf en is daarvoor de vraagsteller dankbaar. Dat maakt het dankbaar werk en tevens een gratis therapie sessie voor jezelf. 

Waar wil jij inzicht in?

Een opstelling is een manier om persoonlijk inzicht te krijgen in onzichtbare gevoelens, verhalen, verstrikkingen, overtuigingen en onduidelijkheden. 

Voor een organisatie kan een opstelling ook inzicht bieden in waarom een samenwerking niet goed verloopt, er geen goede sfeer hangt, er verlies wordt geleden of je als werknemer lijdt onder een manager.

Een opstelling is naast het zichtbaar maken van een systeem ook een tool dat je kan inzetten bij het maken van keuzes, omdat een opstelling nooit met je hoofd wordt gedaan, maar vanuit gevoel. 

Ook een keer representant zijn?

Ook zoek ik voor elke opstelling representanten. Dit zijn mensen die een familielid, element, gevoel, facet of wat anders representeren in een systemische opstelling. 

IEDEREEN KAN REPRESENTANT ZIJN 

Representant zijn, doe je vrijwillig maar je krijgt er heel veel voor terug. Als begeleider zorg ik dat er drinken en suiker (voor het terugkomen in je eigen energie) aanwezig is in de vorm van koek en snoep en ook wordt er gezorgd voor een kopje soep op zaterdag. Als je dan nog meer nodig hebt, mag je dit zelf mee te nemen.

DIT KRIJG JE ERVOOR TERUG

>>> Inzichten is er één van, door een opstelling van een ander omdat het altijd wel iets in jezelf raakt.

>>> Een thema helen is de tweede, waarbij deze gelijk is aan de ander maar anders wordt ervaren en er dus heling kan plaatvinden zonder coaching.

>>> Gratis advies voor het verbreden van je horizon, is de derde. Je hoort facetten waar je nog nooit stil bij hebt gestaan en ervaart dingen die je dacht dat niet voor mogelijk was. Je wordt er knap wijzer van. Vandaar dat m’n bedrijf ook WIJS heet 😉 

>>>  Balans is de 4e. Omdat je wijzer wordt van je eigen gevoel en gedachtes, kom je meer in balans. Hierdoor help je niet alleen de ander wat enorm veel dankbaarheid oplevert, maar ook jezelf. 

Voel jij dat je inzicht wilt in jouw systeem en/of wil je representant zijn bij de volgende opstellingen, neem dan contact met mij op of meldt je hieronder aan voor de nieuwsbrief waar ik ook regelmatig om representanten vraag. 

Sinds kort heb ik ook een facebook groep speciaal voor mensen die geïnsteresseerd zijn in opstellingen

Je aanmelden als representant?

Schrijf je in voor mijn mailing.

Wat je situatie ook is (geweest), deze inzichtsmailing zal je handvatten geven die je niet leert op school en wel nodig hebt in het leven. 

Ook deel ik nieuws over opstellingen en wanneer ik weer representanten nodig heb. 

Weet je niet wat de juiste keuze is voor jou of wil je meer informatie?

Ik bespreek graag de mogelijkheden met je door om te achterhalen welke methodiek voor jou het beste is.