Lessen van Jip #365 scheurkalender

Jip was een prachtig mens met een enorme glimlach, vol liefde. Met zijn eindeloze interesse en nieuwsgierigheid, zijn sprankelende ogen en zijn schaamteloze openheid, ontmaskerde hij alles wat in zijn leven onecht, onaardig of oneerlijk was. Daar kunnen veel mensen wat van leren! Daarom deel ik zijn belangrijkste lessen.

1. Sta open. Niemand kan in de toekomst kijken. Laat je verwachtingen los en sta open voor wat er op je afkomt. Ergens open voor staan kun je niet leren, je kunt er hooguit voor kiezen. Neem die beslissing. Pas als je ergens open voor staat, kan je het pas ontvangen.

2. Wees in het hier en nu. Stop met het herkauwen van herinneringen, het wegdromen in fantasieën of het bezorgd zijn over wat er nog komt. Hou het hier.

3. Doe niets. We zijn gewend ons leven tot op de seconde te plannen. Elke minuut moet vol. En als het niet ons eigen leven is, dan vullen we wel dat van onze kinderen of dat van onze collega’s. Niet doen. Laat leegte ontstaan. Ga eens gewoon zitten – en verder niets.

4. Wees aanwezig. Zie wat er gebeurt. Kijk goed om je heen, naar het leven en de mensen. Verstop je niet achter je telefoon, je laptop of je oordopjes. Kijk naar buiten.

5. Geniet van de mooie dingen. Zie wat er goed gaat, bij jezelf en anderen. Geniet van mooie muziek, van de zon die opkomt, van de geur bij de bakker. Zet al je zintuigen open en ontdek wat er is. Het helpt om dat heel actief te doen, dus om letterlijk tegen de bakker te zeggen: “wat ruikt het hier toch altijd heerlijk”.

6. Wees aardig. Voor jezelf, in eerste instantie. Ga lekker in bad. Vervloek jezelf niet als iets verkeerd gaat. Maar wees ook aardig voor anderen. Sta op in de tram, haal een kop koffie voor iemand of geef eens een compliment.

7. Vergeef jezelf en anderen. We kunnen lang bezig zijn met onze eigen fouten. En de fouten die een ander maakt, kunnen we vaak nog lastiger vergeven. Terwijl we er niets aan hebben. Wrok kost energie, maakt je negatiever, wantrouwender en belemmert je in het aangaan van fijne relaties.

8. Leef langzaam. Rijd eens een tijdje niet sneller dan toegestaan. Eet eens langzamer, mis eens de trein. Vertraag.

9. Doe één ding tegelijk. Eet niet voor de TV of achter de computer. Bel niet met je moeder tijdens het koken. Voer geen gesprek terwijl je afwast. Doe dingen om de beurt. Maak af waar je mee bezig bent.

10. Lach. Het is niet alleen zo dat we bij mooie dingen lachen. Het is ook zo dat we meer mooie dingen zien als we lachen.

11. Voel. Je kunt jezelf niet gelukkig denken. Het is volkomen zinloos om je argumenten erbij te pakken en af te vinken of je nu gelukkig bent. Je kunt niet uitleggen of rationaliseren of je nu gelukkig bent. Geluk is redeloos. Je kunt jezelf wel gelukkig voelen. Laat het denken los en voel wat er is.

Liefs Stephanie

Opgedragen aan Jip. Op 28-feb’12 overleed Jip aan botkanker. Hij was 24 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *