Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Johan Cruijff zei het vaak “je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Dat is een helder inzicht en heeft diepgang dat niet op de oppervlakte begrepen kan worden. Het is toepasbaar op alles, bijv. als je op zoek bent naar een oplossing, maar je merkt pas wat het was als je weet wat het is. Dit proces noemt men bewustwording.

Bewustwording is een continu-proces dat vele facetten kent. Het is een boeiende ervaringsreis op zoek naar jezelf. In jezelf liggen de fundamenten hoe jij dingen begrijpt, ervaart en uiteindelijk meeneemt verder het leven in; jouw bewustzijn. Iedereen heeft een eigen tempo. Het proces verloopt stap voor stap en zit vol met deelprocessen. Je kunt hierbij geen stap overslaan en de stappen dienen zich vanzelf aan. Die stappen zijn niet te bedenken, maar je had al eerder gemerkt dat het denken geen uitweg biedt. Er zijn mensen die het proces van bewustwording omschrijven als ‘genezing’, fysiek en geestelijk. Het proces van bewustwording gaat namelijk veel verder dan alleen de oplossing die je in eerste instantie nastreefde.

Bewustzijn is het fundament om de oplossing te kunnen ervaren hoe die zich aandient. Bewustzijn is namelijk het besef dat je er bent, waar dit dan ook maar is, met wat, en wat kan je kan zien. Als je streefde je naar een antwoord, oplossing, inzicht of noem het maar op waar je naar op zoek was, je zocht iets. Iets wat gewoon voor handen is en altijd al is geweest alleen je keek er met andere ogen naar. Je bewustzijn reikte tot een bepaald niveau. Je kan het vergelijken alsof je oogkleppen op hebt en deze elke keer wat verder opzij gaan bij een ervaring en je horizon dus wordt verbreed. Met bewustwording ben je dus eigenlijk de horizon van je bewustzijn aan het vergroten. En als je het doorhebt op bewustzijnsniveau kan je het pas zien.

Tijdens je proces kom je alle facetten van jezelf tegen, leuke en minder leuke. Je zult ook merken dat het soms belangrijker is dingen te laten gaan dan te doen. Dat vraagt om zelfdiscipline en weten dat het goed is zo, jezelf kunnen vertrouwen. De ontmoeting met je persoonlijke eigenschappen leidt tot de afbraak van het ego (De Nieuwe Aarde – Eckhart Tolle). De vraag ‘wie ben ik?’ wordt dan ook beantwoord wanneer men de antwoorden vindt in het hart in plaats van het hoofd. Dan begrijp je ook wat deze vraag te maken heeft met de situatie waarin je je nu bevindt en waarom je op zoek bent naar een oplossing.

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *