Wensen en verlangens: het proces van groeien

Problematische situaties, gedachten en emoties hebben als kenmerk dat ze dramatisch aanvoelen, waardoor spanning ontstaat. Maar als je waardering kunt opbrengen voor alles wat zich in je leven aandient, neemt het drama vanzelf af. Er ontstaat dan ruimte om je te ontspannen.

Neem die ruimte. Sta jezelf toe om de opluchting te voelen die komt als je niet direct tot actie wilt overgaan om problemen het hoofd te bieden. Maak tijd voor een boswandeling of mediteer, zelfs als je lijkt om te komen in je werk. Door te ontspannen creëer je rust en ruimte die nodig is om tot constructieve wensen te komen die in lijn zijn met wat je wél wilt.

Wensen vormen een belangrijk onderdeel van zingeving geven aan het leven. Onze bezieling en passie ontstaan pas wanneer we iets willen, met onszelf, met ons leven en met anderen. Goede wensen en verlangens zijn daarbij gericht op de toekomst. Mensen ervaren de meeste levensvreugde wanneer ze zichzelf vernieuwen, veranderen en groeien. Verlangens en wensen met betrekking tot hoe het was of een verleden dat voorbij is, staan die groei in de weg. Het proces van vernieuwing komt dan tot stilstand.

We kunnen niet wensen dat dingen zijn zoals ze vroeger waren. Het zit in de menselijke natuur om vooruit te denken en te gaan. Onze wensen zijn geen willekeurige verlangens, maar zijn sterk verbonden met wie we zijn. Het gaat om onze roeping of bestemming, die de drijfveer van ons bestaan is. Je voelt welke wensen en verlangens het best passen bij de persoon die je nu bent. En als we wensen kiezen op basis van wat anderen denken dat goed voor ons is, missen we de voldoening en authenticiteit.

We leren al van jongs af aan dat het beter is om aan anderen hun wensen te voldoen dan aan onze eigen wensen. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke behoeften en wensen ons voortdrijven, bij welke wensen we ons het best voelen en welke roeping ons drijft.

Liefs Stephanie

Bron: Life coach creatiespiraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *