Het leven bestaat uit keuzes

Toen ik hoorde “wat je denkt, is niet waar” dacht ik.. ‘”ja daag. Dat kan toch niet?! Even denken hoor..” Dus. Nog meer denken. Natuurlijk ging ik het zo niet begrijpen. Verdere uitleg was: je brein kiest altijd voor het scenario waar het het minst voor hoeft te doen. Dus als er een overlevingsstrategie is die het minste inspanning kost, dan wordt die aangesproken. Je gedachtes gaan dus altijd over scenario’s uit het verleden, terwijl de huidige situatie daar niets mee te maken heeft. En dus de toekomst daar niets mee te maken heeft. “Waarom wist ik dit niet?”

Automatische piloot
Je doet wat je geleerd hebt. In Nederland leren we prestatiegericht en ontwikkelen we hiermee een sterke geest. Een sterke geest is niet erg, maar die als heerser van je lijf neer te zetten wel. We komen uit een cultuur na de oorlog van “niet lullen maar poetsen” en “doe maar normaal dan doe je gek genoeg”. Weinig emotie, vrijheid en liefde. Mensen gingen op slot, het gevoel ging uit, als overlevingsmechanisme en de generaties na de oorlog hebben daar nog steeds last van. Het was een logisch gevolg, maar nu dient het niet meer.

Loop je tegen de muur (verlies je je werk, ben je ziek geworden, is je relatie over, ben je ongelukkig), dan vragen mensen zich af “waarom gebeurt mij dit?” of denken dat het ze is overkomen, als het ware iets dat je van buitenaf is aangedaan. Oftewel, je ego die voor je bepaalt dat het allemaal ellende is en je weer een scenario aan laat nemen dat voorheen ook het beste werkte. Best wel egoistisch om zo te denken, want wat mensen zich niet realiseren is dat ze zelf ook een vinger in de pap hebben. Wellicht niet op alle gebeurtenissen, maar dan wel hoe je erop reageert.

Ik had het hier van de week met een vriend over. Mensen realiseren zich vaak niet dat wanneer je een gedachte gelooft dit door je eigen houding ook waarheid wordt ( = selffulfilling prophecy). Jij kan zelf de verandering zijn door je gedachtes niet te geloven en er niet naar te gedragen (gedachtes – gevoel – gedrag – gebeurtenis, gedachtes, etc). Door bewust te zijn van jezelf en de keuzes die je (onbewust) maakt, kun je de uitkomst veranderen.

Mens zijn
Gedachtes zijn dus nooit waar. Het geeft je een mogelijkheid te kiezen voor een scenario wat al bekend is. Dit weerhoudt je van ervaring. Ja, dat kan negatief zijn, maar ook positief. Ik had al behoorlijk wat pijnlijke ervaringen gehad en mijn gedachtes lieten me geloven dat ik alles moest doen voor een ander om mijn waarde te vergroten. Het was mijn overlevingsmechanisme: pleasen, aanpassen, mezelf kleiner maken. Dit werkte heel veel jaren wel totdat ik wéér in een situatie zat toen ik wist dat ik iets anders moest gaan doen. IK moest iets anders doen. Ik had namelijk een keuze en die maakte ik voorheen niet (of eigenlijk wel) door elke keer weer mijn voorgeprogrammeerde gedachtes te geloven door mezelf aan te passen. Dit keer kon dat echt niet meer. Het was tijd de automatische piloot uit te schakelen.

Mogelijkheden
Door het geloven van mijn gedachtes kwam ik elke keer geen stap verder. En zo zijn er zat mensen die geen stap verder komen. Velen leren het nooit. Wellicht een enkele op hun sterfbed. Gelukkig zijn er nu 2 heren actief onder de naam 365 dagen succesvol die Nederland het gelukkigste land ter wereld willen maken en dit soort onderwerpen aansnijden. Op deze manier kreeg ik hun wijsheid door en leerde ik dat er altijd mogelijkheden zijn. Alleen moest ik open staan voor mogelijkheden en dat deze bewust gekozen moesten worden i.p.v. op de automatische piloot, mijn onbewust geprogrammeerde gedrag, verder te leven.

Bewuste keuzes
Lef, je hebt het als kind. Probeert alles uit. Dat is tenslotte hoe je leert lopen, fietsen, grenzen verkennen… en je voelt of het oké is om nog een keer te doen. Ook al wordt dit later in je leven overschaduwd door de prestatiegedreven geest, het zit er altijd nog. Hoe je zorgt dat je dit kunt volgen?
– Door je gedachtes niet te geloven = keuze
– Door te handelen naar je gevoel = keuze
– Door te ervaren door emotie = keuze
– Door te vertrouwen dat siutaties alleen anders kunnen gaan als verwacht = keuze
Hoe weet je dan dat het goed zit? Bij een keuze die goed voelt krijg je bijvoorbeeld fijne kriebels in je buik, je voelt dat je lichaam zich ontspant of je weet gewoon dat een beslissing de juiste is. Maar het is geen weten gebaseerd op kennis, het is een weten gebaseerd op je intuïtie. Net zoals ik wist dat ik iets moest veranderen.

Dus besloot ik er gewoon voor te gaan. Niet meer me laten tegehouden door angst voor afwijzing. Niets meer doen ten koste van mezelf en met LEF leven. Lef zie ik als Love – Experience – Freedom. Het ene een gevolg van een ander, maar ook 3 aspecten waar ik altijd voor kies dus begon ik als ZZP-er, koos ik werk waarin ik mezelf kan zijn, doen waar ik goed in bed & kan groeien, doe ik nieuwe dingen zoals alleen op reis en nieuwe mensen ontmoeten en leef ik vanuit de mindset dat liefde en vrijheid altijd aanwezig zijn. Spannend (angt), ja absoluut, maar ik koos niet langer voor Fuck Everyting And Run maar voor Face Everything And Rise. Hierdoor weet ik niet alleen beter wat ik niet wil, maar vooral wat ik wel wil en vertrouw ik op m’n intuïtie.

Angst is er altijd en geeft ook een gevoel, alleen angst komt voort uit je overlevingsbrein. Het ligt ten grondslag aan eerdere ervaringen (en dus je gedachtes erover) en op basis van deze informatie wordt wederom een overlevingsstrategie gekozen. Of ik nooit bang ben? Echt wel, maar toch maak ik de keuze om voor het leven buiten mijn comfortzone te kiezen en mijn gevoel aan het roer te zetten. Situaties gebeuren en laten me even stilstaan welke keuze ik nu mag maken.

Welke keuze mag jij maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *