Echte liefde, wat is dat?

Soms springen we in het diepe. Weg van onze eigen zorgen. Zwemmen in een rode poel van rozenblaadjes en hartjes. We ontfermen ons over iemand, zeggen alles wat ze willen horen, duiken er als een bezetene bovenop en hangen als een koala aan die persoon. Oh ik ben zo verliefd! Helaas, dit is geen liefde maar een mogelijkheid om onze issues te vertroebelen. Dit gedrag is namelijk niet normaal!

Een persoon zoals beschreven hierboven is een bezetene die hard bezig is om z’n eigen ellendige gevoel weg te vegen met het liefdesgevoel. Het is vaak een persoon die issues heeft zonder het echt te realiseren en niet alleen kan zijn. En omdat verliefdheid slechts een tijdelijke chemische reactie in de hersenen is, hoppen deze personen van relatie naar relatie. Of het zijn narcisten die je eerst de hemel in prijzen om je te “hebben” om je vervolgens af te breken omdat zij zich beter willen voelen. 

Wat is liefde dan wel? Het respecteren van elkaar, geven & nemen, zorgen voor en vertrouwen op elkaar. Liefde kost tijd en geduld. Net zoals een huis moet het voldoende aandacht hebben gekregen om stabiel te zijn en zelfstandig te kunnen staan. Liefde betekent diepe acceptatie en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, jezelf, iets of een dier.

Tijdens de verliefdheid hebben we een roze bril op. We zijn letterlijk verdoofd in onze hersenen en de emotie raast door ons lichaam. Toch is het belangrijk dat soms die bril even afgaat om in staat te zijn te luisteren naar onze intuïtie om er zeker van te zijn dat het totaalbeeld van de ander compleet is. Stedentrips, etentjes bij kaarslicht en een wandeling aan het strand is slechts een manier om verliefdheid te tonen maar dit is niet de liefde zelf.

Wanneer we niet in staat zijn te luisteren naar onze intuïtie tijdens en na de verliefdheid dan zal het gevoel dat er iets niet klopt groter en groter worden tot het totaal overheerst. Echte liefde is onvoorwaardelijk en vrij. En dit betekent ook:

  • De ander vrijlaten
  • Geen behoefte tot controle hebben
  • De ander ruimte geven
  • De ander z’n eigen weg in laten slaan om te kunnen ontwikkelen

En dat betekent niet:

  • Gericht zijn op specifieke eigenschappen
  • Uiterlijk is het belangrijkste
  • Ruim inkomen moet er zijn
  • Twijfel hebben
  • Negativiteit voelen

Liefde is geen invulling maar een aanvulling op jouw leven. Neem de tijd en wanneer je het nog met niemand hebt mogen delen, geef het dan aan jezelf! ♡

Liefs Stephanie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *