Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit…

Iedereen kent het nummer wel “denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart” – Frank Boeijen met Zwart-Wit. En daar past de zebra goed bij. Ze kan er namelijk niets aan doen dat ze er zo uit ziet. Denk niet in de kleuren die je bij haar ziet, maar hoe ze is, hoe ze leeft vanuit haar hart. Beetje gek om dat zo te zeggen, maar dat is het enige wat ze kent. En iedereen vindt haar er mooi of lelijk uit zien. Men kijkt niet verder dan de buitenkant. En bij een zebra kan dat niet anders omdat we niet een specifiek gedrag herkennen. Maar toch leeft de zebra uit het hart en daar kunnen wij niet over oordelen.
Zo begin ik vaak het gesprek met mijn cliënten. Een soort van opening om makkelijk in gesprek te komen. En dat terwijl het een zeer serieus onderwerp is.
Want hoe vaak beoordelen we iemand op basis van de buitenkant?
Hoe moeilijk is het om het totaalplaatje te zien?
Hoe iemand leeft, wat zijn of haar stijl is en het gedrag?
En het belangrijkste nog, hoe wij zelf leven?
Kiezen wij er bewust voor of laten we ons dit gebeuren.. onbewust?

De buitenkant is een hot topic. Modellen moeten perfect zijn, een sixpack hebben is het nieuwe gezond zijn en detoxen is het sleutelwoord voor gezond op gewicht blijven. Echter, wie zegt dat dit nodig is? Wat maakt nu dat we zo ontzettend bezig zijn met hoe we eruit zien? Waarom hebben wij die massale goedkeuring nodig?
Het is jouw visitekaartje voor jezelf. Je wordt er op beoordeelt wanneer je solliciteert, wanneer je date, wanneer je op een verjaardag verschijnt en ook als je bij je schoonouders op bezoek gaat. Ja prima, maar waarom niet als jezelf? De meeste vrouwen zetten een masker op door make-up op te doen alsof ze er puur natuur niet mogen zijn. Of kleden zich anders omdat de rest dat ook doet.

Het is een representatie van wie jij (op dat moment) bent en wie jij wilt zijn. Alleen vergeten we dat wie je bent, je ZIJN, voorkomt uit jouw wezen oftewel je ziel. En wie je wilt zijn, is een perceptie van je gedachten. Als jij er niet van jezelf mag zijn omdat je bang bent dat je geen goedkeuring krijgt, dan ben je dus nooit jezelf.

We moeten dus toch iets dieper in de materie. Niemand bepaalt wie jij bent, behalve jij zelf.
Waarom leggen we onszelf dan deze lasten op?
Ben je bang voor afwijzing van de mensen om je heen omdat zij wel zo zijn?
Weet of ken je niet anders?
Komt het vanuit je opvoeding, vanuit de jeugd, zijn er omgevingsfactoren die je in de tang houden?

Dit zijn belangrijke vragen om bewust te worden wat er in je gedachten speelt en waar dit vandaan komt. Mensen die wel vanuit het hart leven, ervaren vaak direct als mensen een toneelstukje opvoeren en anders over willen komen (geest) dan ze werkelijk zijn (hart). Daarom is het ook zo mooi om te zien dat een dier zoals een zebra gewoon zichzelf is omdat ze daar geen mogelijkheid in heeft. Die wordt niet gestuurd door de geest en besluit om in de modder te gaan rollen zodat ze een keer een bruin jasje aan heeft.
Daarnaast kan het ontkennen van jezelf, het alleen maar leven voor de buitenwereld, klachten geven omdat je dan ver van jezelf staat, ver van je hart. Wat hier het antwoord op is? Zelfacceptatie & zelfliefde.

Liefs Stephanie 

One thought on “Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit…

  1. Hah, daar issie dan! Ik vind het zeer mooi hoe jij dit als soort van inleiding gebruikt omdat het soms zo lastig is om tegenover iemand opeens over je verbeterpunten te beginnen. Jij hebt een mooie kijk op het leven en door de zebra aan te dragen til je iemand over die drempel (bij mij was het de Himalaya) heen. Hierna voelde ik me geen moment meer bezwaard, zenuwachtig of raar. Jij gaf mij het gevoel dat ik er mag zijn en alleen een klein duwtje in de rug nodig had om weer verder te kunnen en dat siert je, echt waar. Wat een mooi mens ben jij! Bedankt voor je wijze woorden en tot gauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *