Echte gevoelens gaan niet zomaar weg maar blijven aanwezig net zolang tot ze gevoeld worden

Vraag 2.
Wat kan ik leren van mijn pijn?

De pijn is niet eeuwig.

Pijn en verdriet is een emotie net zoals blijdschap er even wil zijn. Het is een reactie van het lichaam op wat het voelt. Verwerking is nodig  Het wil er zijn zodat het verwerkt kan worden en het een plek krijgt. 

Jij bent niet jouw pijn.

Pijn is een gevoel en geen status. Wanneer je je ermee gaat identificeren, zal je het moeilijk los kunnen laten. Het wordt onderdeel van hoe je leeft. De pijn is dan een soort van bezigheid van de daadwerkelijk actie dat het nodig heeft, namelijk verwerking. 

Pijn hoort bij het leven.

Net zoals vreugde hoort pijn bij het leven. Zonder pijn, leer je geen vreugde te waarderen. Als kind is woede, net zoals blijdschap een emotie die een gevoel creëert. Op basis van dit gevoel, volgt er een gedrag. En op basis van het gedrag volgt er een gebeurtenis. Wanneer het gevoel er constant is, blijven dezelfde gebeurtenissen voorkomen wat betekent dat men vastloopt in een vicieuze cirkel.

Pijn geeft je de mogelijkheid dingen anders te doen.

Als je 2 keer pijn ervaart bij het doen van iets dan zorg je wel dat je het niet nog een 3e keer doet. Hiermee geeft pijn je de mogelijkheid om het dan anders te doen. Je leert zo wat goed gaat en wat niet. Je bouwt levenservaring op.

Wat kan je anders doen?

Zoals pijn je de mogelijkheid geeft jezelf bij te sturen in je leven, is het ook een wijze leraar. Het leert je elke keer weer wat het is om te voelen. Pijn is het grootste struikelblok voor veel mensen. Pijn is soms zo’n zware emotie dat ze ervoor weglopen, vluchten, het negeren of erin blijven hangen. Hoe pak je dit aan? Het antwoord is: rouwverwerking.

(H)erken de pijn. Pijn is het gevoel van de emotie bedroefdheid. Verdrietig zijn is nodig om het lichaam de kans te geven ermee om te gaan. De eerste stap hierin is het (h)erkennen van de pijn. Dit lijkt overbodig maar veel mensen realiseren zich niet dat ze in een pijnlijke situatie of gevoel blijven hangen. Wanneer je je realiseert dat dit gevoel er nog is, kun je ermee aan de slag. Mensen die vluchten voor pijn of het negeren, weten het wel maar durven het niet onder ogen te komen. Dit is dan ook stap 2 en zeer essentieel in verwerking van emoties. 

Voel wat er naar boven komt. Het enige dat emoties willen, is er zijn. Het gevoel moet gevoeld worden door het lichaam om net zoals je hoofd de informatie te verwerken. Laat het gebeuren en voel wat er is. Oordeel er niet over. Laat jezelf zien. Gek genoeg doen we dit bijna niet openbaar maar altijd achter gesloten deuren omdat mensen dit beschamend vinden. Het werkelijk laten zien van gevoelens. Ook veel mensen kroppen het op tot nare gevolgen van dien.

Ga er doorheen en stimuleer het. Ja, emoties uiten en het er altijd laten zijn is een kracht. Zeker wat pijn betreft. We doen er vaak moeilijk over, benoemen het niet of behandelen het met een warme deken terwijl de rauwe werkelijkheid juist de deur open zet om het zichtbaar te maken. In relaties, naar mensen toe, over een bepaalde gebeurtenis. Om het te verwerken en in het licht te zetten, moet je er open over zijn. Praat erover, zet muziek op. Pijn wil in het licht staan zodat het verzacht en daarmee loskomt uit je hart. 

Ga door naar vraag 3.
Wat kan ik leren van dingen die mij gebeurd zijn?

Kies voor vraag 3 en zet de volgende stap in je leven.
Zo breng je, wat je wilt bereiken, binnen handbereik.

Of kies voor één van de volgende mogelijkheden

Liever de inzichten middels een sessie ontvangen?

In verbinding zijn met je energie voor zelfvertrouwen, goede gezondheid en geluk kun je leren. Zet vandaag nog de stap door het doen van dé sessie om het verleden een plek te geven, de vloer onder het tapijt glad te strijken en jezelf zuiver in het leven te zetten.

Zo krijg je extra informatie èn hoef je het niet zelf uit te zoeken. Dit is anders dan de bestelling per vraag omdat ik via deze manier specifieke inzichten kan geven en je krijgt van mij een stappenplan. 

En als je het helemaal goed wilt doen, kies je voor het traject!

Je potentie volledig ontwikkelt, je gave als kracht en dit inzetten voor jezelf en/of anderen? Het kan! Met het traject doe je 3 sessies die je helpen oude patronen te doorbreken, om te vormen en opnieuw in te zetten, jezelf sterk neer te zetten en je gave in te zetten in je leven.

  • Per vraag geef ik je inzicht in jouw verhaal, perceptie, rollen, aandachtspunten en mogelijkheden. 
  • Elke sessie plannen we met 4 weken ertussen zodat je de tijd en ruimte krijgt om het stappenplan te volgen voor de gedragsveranderingen.   
  • En ik ben & blijf bereikbaar via Messenger voor vragen en opmerkingen.