Alleen zijn is niet eenzaam

Alleen zijn is niet eenzaam. Alleen zijn, is een situatie en eenzaamheid is een gevoel. Eenzaamheid is een gevoel van gemis. Als je alleen kunt zijn en je daar goed bij voelt, ben je nooit meer eenzaam.

Veel mensen denken dat alleen zijn een teken van mislukking is. Dit komt omdat onze maatschappij dit benadrukt. Geen relatie staat gelijk aan geen succes. Daarom zijn en gaan veel mensen op zoek. Dit kan zijn naar gezelschap van anderen, naar vertier, naar middelen om dit gevoel uit te schakelen. Dus op zoek naar opvulling. Als dit niet lukt, is het dan een mislukking? Ben je zonder iemand een loser, niet van waarde?

Iedereen bepaalt dit zelf. Maar het antwoord zit hem in wat jij vindt van jezelf. Sommige mensen beweren dat ze niet alleen kunnen zijn en vermijden dit door hun agenda vol te plannen en elke avond weg te zijn. Sommige mensen zeggen dit niet leuk te vinden en zijn continu bezig met iets zolang ze maar niet met zichzelf opgescheept zitten.

Ook in relaties komt dit voor. Elke keer als een relatie verbroken wordt, gaat iemand direct op zoek naar vervanging. Net of die relatie hen compleet maakt. Echter heeft alleen zijn een enorm voordeel. Door tijd met jezelf door te brengen, leer je jezelf kennen. Dat lukt niet in gezelschap, omdat je dan geneigd bent je aandacht te richten op een ander. Door alleen tijd met jezelf door te brengen in huis, in de kroeg, op een feest, in de stad, waar dan ook, je leert wie je bent, wat je leuk vindt, wat jouw verlangens zijn en ook wat je niet leuk en eng vindt.
Zelfkennis leidt tot zelfvertrouwen. Zonder jezelf te kennen, hebben geluk en succes helemaal geen zin, want wie is dan gelukkig en succesvol? Dat weet je niet. Natuurlijk leer je ook jezelf kennen als je in een relatie of in gezelschap zit, maar dat is slechts de helft van het verhaal. Wie je bent, los van anderen, maakt dat verhaal compleet.

Als je gelukkig met jezelf bent, ben je nooit eenzaam. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Ik gebruik de tijd om dingen te doen die ik leuk vind maar ook om over dingen na te denken. Ik ga zelfs alleen de stad in, de kroeg in, naar een festival en zelfs alleen op vakantie. Ik heb vrienden die ook zo in het leven staan. In plaats van dat het een vanzelfsprekende keuze is, kiezen ze er bewust voor. Het zegt overigens niets over de sociale capaciteiten. Integendeel. Ze zijn juist zeer sociaal maar kiezen iets anders.

Hoe eerder je leert jezelf te vermaken zonder gezelschap, hoe beter. Dat betekent niet dat je een kluizenaar moet worden. Als je wilt, kun je natuurlijk altijd gezelschap zoeken. Als je echt wilt, kun je natuurlijk altijd een relatie zoeken. Het betekent alleen maar dat je je goed voelt, of er nu anderen bij zijn of niet. Als dat je lukt, ben je nooit meer eenzaam.

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *