5 angsten die je tegenhouden om te groeien

Wauw… ik heb een mega inzicht gekregen en dat wil ik graag met je delen. Alleen haak ik eerst even in op waar ik nu sta en waar ik me heen beweeg en waarom.

Ik volg het jaarprogramma van 365 dagen succesvol en zodra ik me ingeschreven had in september was de groei al begonnen. Want ik besloot om voor iets beters te gaan. Ik merkte dat ik in mijn leven op sommige punten vast liep. En ondanks dat ik zelf – op eigen houtje – al ver ben gekomen, is het ook fijn om een coach (of in dit geval 2) in de arm te nemen die je een ander perspectief geeft om de mogelijkheid aan te bieden het anders te doen.

En we coachen in hetzelfde vakgebied. Ik, maar ook 365 dagen succesvol, help mensen en bedrijven meer uit zichzelf te halen. Natuurlijk ieder op z’n eigen manier en hoe mooi is het dat je van elkaar kunt leren.

Dus nam ik het aanbod aan. 2018 wordt het jaar van groei. Want het jaar van verandering had ik al gehad. Dat begon in augustus 2016. Toen ik ervoor koos om bij mijn werkgever weg te gaan waar ik tegen het plafond liep en wist dat er meer in mij zat en dat wilde gaan laten zien. Veilig genoeg koos ik voor een andere werkgever, en na 8 maanden voor nog een, maar vond niet wat ik wilde vinden: meer bewegingsruimte. En hierdoor besloot ik ondernemer te worden; mijn diensten in te zetten voor mens en bedrijf in plaats van in een positie in een bedrijf.

Vrijheid.. voor heel veel mensen steeds meer een belangrijk onderwerp in het leven. Bewegingsruimte maken en verleggen in hoe we ons leven indelen. Maar we realiseren ons niet vaak (genoeg), dat we zelf degene zijn die de stap moet zetten. Dat we zelf degene zijn die de beweging in gang moet zetten, de bal aanduwen zodat die kan gaan rollen.

En daar haken deze 5 angsten mooi op in, want tussen wie je nu bent en wat je graag wilt daar zit vaak iets tussen. We worden als het ware in stand gehouden, geblokkeerd, door een angst dat ons weerhoud om te doen wat we het liefste willen doen of willen bereiken. Dit zijn ze:

– dejavu >>> bang voor herhaling van eerdere situaties
– grote oordeel >>> stem van buiten (andere mensen) is bepalend dus aanpassen is overleven
– ramp scenario >>> ervan uitgaan dat het fout gaat dus de huidige situatie is het veiligst
– perfectionisme >>> laagste levensstandaard omdat perfect nooit haalbaar is
– faalangst of eigenlijk straalangst >>> risico nemen en veranderen kan voor grote verantwoordelijkheid en veel verwachtingen zorgen

En wat blijkt nou.. alle 5 de angsten hebben 1 ding gemeen en dat is dat ze alle 5 refereren naar de angst voor afwijzing. Dat als we toch die stap nemen we er alleen voor staan. In eenzaamheid. Maar weet dan dat je brein helemaal niet kan weten wat er dan gebeurt. Dat is waar angst voor staat: ontwetendheid in het niet weten wat er dan kan gaan gebeuren, negatief en positief.
Ik heb altijd vast gezeten in het grote oordeel en straalangst. Klein gehouden. Uitmuntend zijn in aanpassen. Zelfs in het werk wat ik deed, merkte ik het. Totdat ik er voor koos om iets beters te willen waardoor ik die beweging creëerde. En toen ging die bal rollen.

De oplossing is:
– bewust te worden in wat je wilt
– te focussen op groei, wat je drijfveer is
– vervolgens inzicht te krijgen in deze draken wat zorgt voor afstand (objectiviteit) en ruimte (vrijheid)
– en uiteindelijk voor mogelijkheden zorgt om te kunnen groeien

Overkom je angst en werk samen, met heel veel mensen die deze stap ook zetten, naar ultieme vrijheid zodat je groeit naar wat je het allerliefste wilt bereiken.

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *